Als kind, toen ik net een beetje kon breien, was ik een keer bij mijn Beppe op bezoek en wilde ik graag breien. Beppe had alleen geen restjes garen liggen, dit tot mijn grote teleurstelling. Maar Beppe had wel een breiwerkje liggen van een paar sokken voor mijn oom. Daar mocht ik dan een stukje mee breien. Nog nooit had ik met vier pennen rond gebreid en de hak was helemaal abracadabra voor mij…… Gelukkig was die er al in gebreid en gelukkig zat de spie er ook al in. (De spie is de plek waar je toeren mindert vanaf de hak naar de rest van de voet). Ze was gebleven bij het rechte stuk tussen de spie en de teen. Dat mocht ik dan gaan breien. Op een gegeven moment had ik drie pennen gebreid (=een toer) en toen wilde ik averecht verdergaan met de volgende toer. Wist ik veel dat wanneer je rond breit je alleen maar rechte steken hoeft te breien om een tricot-effect te bereiken? Uiteindelijk hebben Beppe en mijn moeder me dit gelukkig duidelijk weten te maken.
"Sokken breien op oma's manier"
Toch leek sokken breien toen nog een ingewikkeld iets voor mij. Totdat mijn oudste geboren werd en de oma van mijn man een paar babysokjes breide voor onze dochter. Dit wilde ik toch ook wel leren! Eigenlijk waren die babysokjes de basis voor de grote volwassen sokken. Oma breide graag sokken voor de hele familie en mijn man droeg ze graag. Toch heb ik nooit de moeite genomen om ze te gaan breien en is het bij babysokjes gebleven. dit is een voorbeeld van 1 van mijn projecten met babysokjes!
De werkwijze was wel een keer door oma ergens voor mij opgeschreven en ik ben die tot mijn spijt een keer kwijt geraakt. De jaren verstreken en toen werd breien langzamerhand weer helemaal populair. Ik zag ook steeds mooi sokkengaren in allerlei kleuren voorbij komen. Ik denk dat het inmiddels een jaar of 10 terug was…. Dus ben ik toen het internet opgegaan om te kijken of er een manier te vinden was dat hetzelfde was als de methode van oma. Uiteindelijk heb ik die gevonden op de site van Landleven: https://www.landleven.nl/inspiratie/creatief/2013/november/sokken-breien-zoals-oma/ Ik was helemaal blij want deze omschrijving was precies op dezelfde manier als oma het deed: met de grote en de kleine hak (de V-vormige kleine hiel). Oma vertelde me nog dat er meerdere manieren waren om de hiel te breien, maar de grote en kleine V-hak de beste pasvorm heeft. En toch lijkt het ingewikkelder dan dat het in werkelijkheid is. Wanneer je de werkwijze volgt kan er eigenlijk niets mis gaan! Wanneer je recht en averecht kunt breien kun je ook sokken breien, is mijn bescheiden mening ;)
"Ondertussen heb ik al veel paren sokken gebreid."
En ik brei ze tegenwoordig met vijf sokkennaalden (sok op vier korte naalden en met de vijfde brei ik) in plaats van vier lange breinaalden, zoals Beppe en oma dit deden. Ik vindt dit persoonlijk prettiger en kan het werk dan iets makkelijker verdelen wanneer ik bijvoorbeeld bij de hak ben.
Toen ik pas sokken kon breien, maakte ik altijd een standaardboord van twee recht en twee averecht of één recht en één averecht. Maar op den duur vondt ik het breien van dit patroon erg saai worden. Dus was ik op zoek naar patronen van andere boorden. Die vond ik in de boeken van Jo An Luijken en Marlies Hoogland: ‘Sokken brei je zo!’ en ‘Sokken van teen tot boord’. Een bijkomend voordeel van een patroon in de boord van de sok is dat het makkelijker tellen is, zodat de boord van de tweede sok qua toeren net zo uitkomt als de eerste sok. Ook op Internet kun je veel alternatieve boordpatronen vinden. voorbeeld van een sok van teen tot boord breien.
Ook de hiel kun je op verschillende manieren breien. Ik denk dat iedereen daarin zijn/haar voorkeur wel heeft. Ik brei ze altijd (net als oma en ook mijn Beppe) met de V-vormige kleine hiel. Ik heb ook wel eens een andere hiel geprobeerd: de boemeranghiel (ook wel zandloper of jojohiel genoemd). Dit in combinatie met sokken van teen tot boord’, maar dat vond ik geen succes. Wat dat aangaat had oma gelijk! Maar iemand anders kan daarover anders denken ;-) Verder heb je ook nog de Hollandse hiel, daarbij is de V-vorm van de kleine hiel een soort van rechthoekig flapje. Ook kun je er voor kiezen om de hiel versterkt te breien. Onlangs heb ik de beide boeken over het breien van Dendennis en Mr. Knitbear gekocht (‘Vrolijke sokken breien.’ en ‘Sock you two.’). Afgezien van de hiel die ze gebruiken, staan daar weer erg leuke patronen in.
Geïnspireerd door deze 2 leuke boeken ga ik binnenkort een paar sokken voor mijn echtgenoot breien en kan ik daarin weer het een en ander toepassen. Je kunt deze boeken bij CreaPoint bestellen. De levertijd is ongeveer 3-4 werkdagen (tenzij het op voorraad is).
"Voor elke maat zijn er sokken te maken."
Het grote voordeel is dat sokken zo’n beetje in iedere gewenste maat gebreid kan worden. Onlangs heb ik herensokken in maat 48 gebreid, haha!!! Gelukkig had ik, net zoals bij andere sokken, maar één bol sokkenwol van Scheepjes Our Tribe van 100 gram nodig (pendikte 2,5). Het was kielekiele, maar het is me gelukt! Daarna heb ik een paar sokken in maat 39 gebreid. Wat een verschil! Ook Scheepjes Our Tribe is binnenkort te bestellen bij CreaPoint. Eén bol is voldoende voor 1 paar sokken, wanneer ze groter zijn dan maat 48, zou ik twee bollen bestellen. Bij damesmaten blijft vaak genoeg over om ook nog een paar leuke babysokjes te breien ;-)
Sokken maat 39.... ...en maat 48!Wat een verschil of niet dan :-)
"Sokken haken kan ook!"
Naast het breien van sokken, kun je ze ook haken. Mijn collega Marcia is bezig om een paar sokken te haken. De eerste sok is af en ze is heel enthousiast. Ze zijn dikker dan gebreide sokken, dus kun je eerder spreken van sloffen of pantoffels. Ook heb je hiervoor dubbel zoveel garen nodig dan bij breien. In ieder geval kun je er ‘warmpjes bij zitten’ deze winter!
"De gehaakte sokken van Marcia! Het patroon komt uit het boek Sokken Haken a la Sasha." Binnenkort te bestellen in de webshop.
Bij elke €10,- die u besteed in onze webshop ontvangt u een tegoed van €0,50 Deze kunt u besteden bij uw volgende bestelling. Klik hiervoor meer informatie.