Nieuwsitems

Decoupage, wat is dat nou?


  Decoupage - zo oud als de weg naar Rome..Als mensen mij vragen wat ik doe in het dagelijks leven, dan vertel ik ze dat ik onder andere een webwinkel heb met Decopatch, hobbymaterialen. En dan zie je de vraagtekens in hun ogen: Wat is dat, Decoupage? Eigenlijk is de techniek al zo oud als de weg naar Rome. Daarom leek het mij leuk om via deze weg daar eens wat meer over te vertellen.

Decoupage is een techniek die al in de 18e eeuw werd toegepast. Het is een kunst van het decoreren van een object, meubelstuk, wanden of accessoires door er (gekleurd) papier of uitgeknipte motieven op te plakken. De truc was om zoveel lagen vernis aan te brengen dat de afbeelding onderdeel werd van de ondergrond. Decoupage is ontstaan door een imitatie van dure handbeschilderde kunst. Niet iedereen kon goed schilderen of had het geld om het te (laten) doen. Deze techniek was een goedkoper alternatief. En als je heel netjes werkt, is het verschil bijna niet te zien!

In principe kan je alles waar je papier op kunt plakken en daarna vernissen, versieren met decoupage. Vooral platte gladde vlakken zijn prettig om op te werken. Hout ligt voor de hand maar ook metaal, glas en blik zijn heel geschikt.

Heel belangrijk is dat de plaatjes die je gaat gebruiken op een redelijke kwaliteit papier zijn afgedrukt. Glimmende plaatjes werken erg fijn. Het uitknippen of uitsnijden als je dat prettiger vind, moet natuurlijk wel netjes gebeuren. Scheuren en rafels blijf je meestal zien. Een speciale decopatchlijm heb je echt nodig. Dit is niet alleen een lijm maar kan ook gebruikt worden als aflaklaag.

Het allerbelangrijkste is om de plaatjes zo in te smeren en op te plakken dat ze helemaal glad op hun plek gelijmd blijven zitten. Vouwen, kreukels etc. zijn niet weg te werken. Als de lijm helemaal droog is en alles muurvast zit, kun je gaan beginnen met vernissen. Een speciale decopatchlijm heb je echt wel nodig. Bijvoorbeeld de lijmvernis van Decopatch.

Gelukkig door de jaren heen is het gebruik van de techniek steeds makkelijker geworden. Dankzij het ruime assortiment van Decopatch is er een grote aantal leuke designs papier beschikbaar waar je écht superleuke dingen mee kan doen. En een compleet aanbod om gelijk aan de slag te kunnen gaan!

"papier uitgezocht en object klaar om beplakt te worden. "
 

"En het eindresultaat""Er zijn heel veel leuke boeken te vinden over decoupage en het loont de moeite er één of meer te bekijken. Decoupage is niet moeilijk te leren en de materialen zijn heel goedkoop. Borden, doosjes, lijstjes etc., versierd met romantische motieven passen heel goed bij de Brocante stijl en zijn leuke cadeautjes."

      03-05-2016 14:20     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Inschrijven voor de nieuwsbriefAanmelden

Spaar voor korting

Bij elke €10,- die u besteed in onze webshop ontvangt u een tegoed van €0,50  Deze kunt u besteden bij uw volgende bestelling. klik hier voor meer informatie.
 

WebwinkelKeur lid, vertrouwd online kopen.


Lees hier onze klantenervaringen.
Keurmerk webwinkel


 

Contact

Heeft u vragen en/of opmerkingen dan kunt u ons mailen naar info@creapoint.nl 
of bellen op 074-234 04 40

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 14:00 uur. Of gebruik ons contactformulier
 

Alle bedragen zijn  inclusief  BTW   


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.